top of page

Uitdagende tijden

Het zijn uitdagende tijden voor ondernemers. Aan de ene kant trekt de economie aan, maar door de toenemende inflatie geeft de consument minder uit. Iedereen was zo blij dat na corona alles weer opgestart kon worden en veel werkgevers zullen ook wel moeite hebben met hun nieuwe 'rol', want er is best het een en ander veranderd na corona. Personeel dat meer thuis werkt, een hoger ziekteverzuim en door veranderende omstandigheden hebben bedrijven hun businessmodel hier en daar aangepast omdat ze zichzelf weerbaarder willen maken tegen pandemieën.

Het valt mij dan ook op dat binnen de overheid en belangenorganisaties veel aandacht is voor personeel en organisatie op dit moment. Op veel plekken is een schrijnend tekort aan personeel. Er zijn ook veel bedrijven die door veranderende omstandigheden medewerkers hebben die eigenlijk niet meer op de juiste plek zitten in de organisatie. En hoe moet je daar nu mee omgaan? Wellicht is dit ook een herkenbare situatie bij een aantal van onze leden?


Vorige week woensdag zat ik bij het bestuursoverleg van VNO-NCW Metropool regio Amsterdam. Hier was een presentatie door een bedrijf, en daar zijn er wel meer van, dat inzet op herscholing van mensen uit een krimpsector en het bijscholen van migranten. Samen met ons bestuurslid Maarten Duineveld hebben we een gesprek gehad met iemand van Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam. Ook hierin kwamen omscholing en bijscholing aan bod, maar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld Oekraïners die in Weesp gehuisvest zijn te plaatsen binnen lokale bedrijven.

Bij deze dan ook meteen een oproep: heb je behoefte aan iemand die met jou kijkt naar je organisatie en die omscholingstrajecten kan organiseren of zoek je tijdelijk personeel, meld je dan bij ons en wij zorgen dat je met de juiste instantie in contact komt. Ook hier zijn de nodige subsidieregelingen van toepassing.

En dan hebben we de uitdaging van de energieprijzen…Er bereiken ons steeds meer geluiden dat het voor sommige bedrijven heel moeilijk gaat zijn om dit jaar positief af te sluiten als gevolg van de extreme prijsstijgingen. Alleen om die reden is verduurzamen absoluut een thema, en een must om je eigen energierekening te verlagen. Amsterdam is hier zeer voortvarend in en vanuit de IVW brengen wij jullie in contact met de juiste personen. Er is op dit moment nog subsidie voor datgene dat wij 'laaghangend fruit' noemen: zonnepanelen, led-verlichting, isolatie en warmtepompen. Dus meld je aan zodat je zo snel mogelijk kan starten met het verduurzamen van je bedrijf om de energierekening onder controle te houden!


Mario van Dijkhuizen, voorzitter IVW

2 weergaven

Comments


bottom of page