top of page

‘Ondernemers zijn energie-leveranciers van de toekomst’

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023We schrijven de zomer van 2023 en tellen al het tienduizendste zonnepaneel op het dak van een bedrijf op Bedrijventerrein Noord in Weesp. Het is een nieuwe mijlpaal in de 'Smart Energy Hub'.


Op het bedrijventerrein gebeurt momenteel veel, waarbij met name de zogeheten Smart Energy Hub in het oog springt. Bedrijvenvereniging IVW is hiervan de initiator, waarbij het de bedoeling is dat de ongeveer 270 bedrijven op het bedrijventerrein gezamenlijk in hun eigen energiebehoefte gaan voorzien. Niet alleen De IVW doet dit niet alleen. Ze wordt met raad en daad terzijde gestaan door de gemeente Amsterdam en stadsgebied Weesp/Driemond, door de organisatie Gooi op Groen in de persoon van Weesper Irmelin Waalkens en sinds begin dit jaar de Rabobank als belangrijke sponsor. Winst behalen Het is een samenwerking die al volop bloeit. Vreemd is dat niet, want ondernemers snappen goed welke winst er te behalen valt. Het scheelt op termijn geld, maar ook kan een gezamenlijke aanpak voorkomt dat er congestie (een verstopping van de energieleidingen) ontstaat. De meesten werken daarom graag mee aan het initiatief, bijvoorbeeld door een enquête in te vullen waaruit moet blijken hoeveel energie bedrijven nodig hebben en hoeveel ze kunnen ‘weggeven’ aan andere ondernemingen. Inmiddels hebben 27 bedrijven deze ingevuld waarna Waalkens gaat kijken welke voordelen er kunnen worden gehaald. Er zijn in elk geval mogelijkheden genoeg.

Koplopers Inmiddels maakt een aantal bedrijven, al dan niet ingegeven door de samenwerking, grote stappen op het gebied van energiebesparing. De koplopers worden deze genoemd.

Zoals Gebrema (leverancier van bevestigingsartikelen, draaiwerk en gereedschappen voor diverse industrieën) dat al jarenlang zonnepanelen op het dak heeft liggen en dat nu ook een isolatielaag heeft aangebracht onder het glazen plafond, waardoor het bedrijf nagenoeg gasloos opereert.

Nodema (specialist in etiketteer– en verpakkingsoplossingen) en Pover (schilderbedrijf) zijn twee andere voorbeelden van bedrijven die grote stappen maken met energiebezuinigen.

10.000 zonnepanelen Energie-opwekkers zijn er ook. Liefst 25 bedrijven wekten vorig jaar veel energie op en dit jaar zijn er zes die zich tot de koplopers op dit gebied mogen rekenen, te weten Hagen Beton, Jumo Meet- en Regeltechniek, PPS Imaging, Pako Handwerken, Sinner en Lupprians.


Dat de vaart er goed in zit wordt bewezen door het gegeven dat eind mei bij PPS Imaging (digitaal printen) het tienduizendste zonnepaneel op een dak op Bedrijventerrein Noord is geïnstalleerd. Dat gaat dus de goede kant op. En dan hebben we het tot nu toe eigenlijk alleen maar over isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.


Energie uit het kanaal?

Tijdens de jaarvergadering van de IVW (eind juni) vertelde Waalkens dat er momenteel ook serieus wordt gekeken of het mogelijk is energie te halen uit het water in het Amsterdam-Rijnkanaal, dat altijd in beweging is. Hoe dan ook: haar uitgangspunt is: 'De ondernemers op de bedrijventerreinen worden de energieleveranciers van de toekomst.'
39 weergaven

Comments


bottom of page