top of page

Energiepositief

Energiecrisis, netcongestie, elektrificatie, verdubbeling dieselkosten, verviervoudiging van de energierekening, isolatie, zonnepanelen, accu’s, ledverlichting, laadpalen, warmtepompen… In het oerwoud van duurzame maatregelen is het voor een ondernemer bijna niet te bevatten waar je het beste kunt beginnen en waar je op moet letten. Want voor je het weet vliegt je verzekeringspremie omhoog, loop je subsidie mis of krijg je bericht dat jouw zonnepanelen in het weekend moeten worden uitgezet.


Daarom ben ik heel blij om te kunnen melden dat we als IVW dankzij een subsidie van de gemeente Amsterdam een samenwerking zijn aangegaan met Gooi Op Groen. Irmelin Waalkens, mede-oprichter van Solarclarity met meer dan 12 jaar ervaring in de zonne-energiebranche, zal samen met haar collega’s Wim Schaap en René Admiraal van Gooi Op Groen starten om de netinfrastructuur op bedrijventerrein Noord in kaart te brengen. Hoeveel stroom is er waar nodig en wie heeft welke stroomvraag op langere termijn. Zijn er samenwerkingen mogelijk om stroom te delen of te verkopen aan de buren? Kun je met een batterij jouw overtollige stroom verhandelen op de energiemarkt? Of juist verkopen middels laadpalen?


Tegelijkertijd gaat Gooi Op Groen ondernemers begeleiden met hun energievraagstukken en investeringsbeslissingen, desgewenst tot en met implementatie. Vaak begint het met zonnepanelen om het huidige stroomverbruik te dekken, maar zijn er in de toekomst plannen om van het gas af te gaan of worden dieselwagens ingeruild voor elektrisch, waardoor het stroomgebruik over de langere termijn moet worden voorspeld. Sommige bedrijven verbruiken 24/7 stroom en andere alleen maar tijdens kantooruren, waardoor de businesscase voor batterijen steeds interessanter wordt. De meeste bedrijven hebben vaak geen idee wat hun piekverbruik is. En hoe ze hierop kunnen besparen.


Kortom, Gooi Op Groen is gespecialiseerd in dit vakgebied, het vinden van subsidies, landelijk, provinciaal en of van de gemeente Amsterdam - die hierin ook veel doet - financieringen, technische randvoorwaarden, infrastructuur en het vinden van goed gekwalificeerde regionale toeleveranciers, zodat we ook de business bij de buren zo veel mogelijk ondersteunen. Gooi Op Groen verzorgt dit voor meerdere bedrijvenparken in de regio. Zo gooien zij ook onze Weesper bedrijven op groen.


Wisten jullie dat als we alle nu nog beschikbare bedrijfsdaken van Weesp vol zouden leggen met zonnepanelen we meer energie opwekken dan alle Weesper bedrijven én bewoners nu gebruiken? Hoe mooi zou dat zijn, want alleen samen werkt het.


Cees van Vliet, bestuurslid Duurzaamheid en Werkgelegenheid

7 weergaven

Comments


bottom of page