top of page

Samen geschiedenis schrijven!

Op 14 mei 1940 werd het stadshart van Rotterdam weggevaagd door een vernietigend Duits bombardement. Nederland capituleerde de dag erna. Een maand later waren de Duitsers al dusdanig op orde dat ze via het Departement van Waterstaat en de Rijksverkeersinspectie vrachtwagens konden vorderen voor het afvoeren van Rotterdams puin. Ook twee vrachtwagens van Hagen werden verplicht tot inzet. Opa Hagen kreeg een vergunning van de Rotterdamse burgemeester, die plotsklaps ook ‘benzinecommissaris’ was, om extra brandstofbonnen in te zetten voor de puinruimingsdienst en daar gingen ze.


Eind 1940 was de klus bijna geklaard en ging het gerucht dat de vrachtauto’s vanuit Rotterdam richting Ruhrgebied of Ardennen zouden moeten ten behoeve van de Duitse wapenindustrie. De Duitse overheid had al taxatierapporten laten opmaken van de gevorderde vrachtwagens. Met deze ‘Abschätzungsurkunde’ én de eigendomspapieren moest opa Hagen zich in december 1940 melden op de gemeente-secretarie, afd. oorlogszaken te Weesp. Waarschijnlijk zou hij daar ter plekke gedwongen zijn geweest tot verkoop en overschrijving, maar zeker weten zullen we dit nooit. Zover liet opa het namelijk niet komen. De eerste vrachtwagen werd buiten Rotterdam het water in gereden, de tweede vrachtwagen werd volledig gedemonteerd en in delen onder Weesper grond verstopt.


Na de oorlog werden alle onderdelen triomfantelijk tevoorschijn getoverd en onze vader weet nog wat een feest het was. Mede dankzij de hulp en inzet van anderen had onze familie weer snel bestaansrecht en de mogelijkheid om brood op de plank te krijgen. Die ene vrachtwagen vertegenwoordigde in 1945 een nieuw hoofdstuk in onze bedrijfshistorie.


Nu een sprong naar juni 2022. Op het Van Houten Industriepark te Weesp worden leegstaande kantoorpanden ingezet om Oekraïense vrouwen en kinderen te huisvesten. Mensen die huis en haard moesten verlaten, hun kostbaarheden wellicht óók onder de grond hebben gestopt in de hoop die later te gelde te maken. Dáár kunnen wij hen echter niet mee helpen. Laten we als gemeenschap en ondernemers daarom hier en nu handelen.


Heeft u producten of praktische diensten waar de Oekraïners direct mee geholpen zijn? Meld je product, dienst, mogelijkheden of idee aan bij het coördinerende orgaan: www.care4good.nl. Wie weet wat een impact uw hulp kan hebben op langere termijn. Wie weet staat u met uw hulp aan deze mensen aan de prille basis van bedrijfsgeschiedenis! En wie weet is er in de toekomst dan wéér een kleindochter die vertelt dat de Weesper gemeenschap haar voorouders heeft geholpen om schatten te bewaren, eigenwaarde te behouden, te blijven dromen en creatieve initiatieven te blijven ontwikkelen.

1 weergave

Comments


bottom of page